Inleiding

Wasabi is een zeer scherpe specerij uit de Japanse keuken. Wasabi hoort echt bij sushi en het wordt gemaakt van de groene wortels van de Wasabia Japonica. Er worden ook anders soorten gebruikt, zoals Wasabia Koreana en Wasabia Tetsuigi. De wortels lijken qua vorm enigszins op die van de mierikswortel. Oorspronkelijk groeit wasabi in het water, langs de oevers van bergrivieren in Japan, dus in stromend water.

Ook in de botanische naam 'Wasabia Japonica (Miquel) Matsumura' is te lezen dat wasabi een Japans gewas is. Het wordt voornamelijk gekweekt in delen van Japan met een koeler klimaat. Ook in China, Taiwan, de Verenigde Staten van Amerika en Nieuw-Zeeland wordt wasabi gekweekt. In Japan is de vraag naar wasabi heel groot.

foto sneeuw op de bladeren van wasabi Sneeuw op de bladeren van wasabi.

foto wasabi bloemen Bloemen van de wasabi-plant.

foto wasabi wortels Wortels van wasabi.

De karakters voor wasabi

De karakters voor wasabi zijn: 山葵 Het linker karakter is ‘yama’ wat ‘berg’ betekent. Het rechter karakter is ‘aoi’, dat betekent ‘stokroos’. De vorm van de bladeren van wasabi lijkt namelijk op die van de stokroos. Er is nog een uitdrukking, namelijk 山薑, wat letterlijk een combinatie is van ‘berg’ en ‘gember’. Tegenwoordig schrijft men wasabi in het zogenaamde Hiragana (fonetische alfabet) als わさび

De wilde wasabi is waarschijnlijk gebruikt als medicinaal kruid, namelijk als medicijn tegen voedselvergiftiging. Het is aangetoond dat wasabi een anti-bacteriële werking heeft. Dat verklaart wellicht het feit dat wasabi al sinds de Nara Periode (710-793) bij verse rauwe vis wordt gegeten. Wellicht remt wasabi ook de werking van carcinogene stoffen maar dat is niet zeker. Er wordt ook wel beweerd dat wasabi ontstekingsremmende en bloedverdunnende eigenschappen heeft, maar ook dat is niet zeker.